Completed

London Bridge Staircase

The new London Bridge Staircase is part of the City of London's Riverside Walk Enhancement Strategy which seeks to create an enhanced, better connected and more vibrant route along the north bank of the Thames.

Bucks Plus-Energy Passivhaus

This all-electric, Plus Energy Passive House home is perhaps the most advanced, high performance new house in the UK. It has been designed to produce two and a half times more energy in a year than it consumes. Crucially, because it is a Passive House, even its winter energy demand is small. With the addition of a 12kWp photovoltaic array to harvest solar energy, together with 12kWh of battery storage, this home is almost completely energy-independent and even in the most extreme winter conditions has an 80% lower peak-energy demand from the grid than an ordinary house. 

65 Exmouth Market - Low Energy + Passivhaus techniques

This 5-storey low energy mixed-use development was designed in 2007 - 2008, as we were developing our Passive House approach and completed in 2014 after it was put on hold during the economic recession of the intervening years.

It is part facade-retention, but the Exmouth Market elevation consists of new, traditionally bonded London stock brickwork with a gritty, wire-brushed lime mortar. The two-storey penthouse at the top of the development is clad in zinc. The high quality facades contribute strongly to the enhancement of the public realm.

Drayton Gardens

Case study 296 is a ‘stepping stone’ towards our aim of producing an ecologically advanced Passivhaus refurbishment of a Listed London terrace house, combining many health benefits for the occupants with advanced low energy design. Some of the original external walls have been internally insulated; historic windows have been draft proofed with brush seals and secondary glazing; solar thermal hot water heating has been installed and energy-saving passivhaus heat recovery ventilation provides filtered fresh air throughout the building. A mall green roof has also been installed.

Stanley Crescent

Years of neglect and extensive dry rot had caused major damage to one of the largest and finest Grade II listed houses in Notting Hill in West London. The French classical interiors had been divided into flats, and in returning the building to a single double-fronted house, bere:architects recreated the splendour of the original interiors, demonstrating a real empathy for historic buildings. Designed for a distinguished Notting Hill family, the interiors are historically correct where appropriate.

Ladbroke Square

This large family house in Notting Hill has been completely refurbished and extended to create rooms that are elegant, comfortable and calm. Our work is inspired by the under-stated elegance of Scandinavian modernism. All details are carefully worked through to give lasting pleasure to the occupants. We have aimed for perfection in every detail from the size and location of a shadow gap to the polished stainless steel fixings for the leather staircase handrail. Natural materials predominate in all our work. Gentle colours and daylight bathe sculpted forms.

Thomas More Chambers

This law chambers in Lincoln’s Inn Fields wanted a beautiful but economical refurbishment of a badly neglected historic building. We managed the total refurbishment of the building and developed the colour scheme with Curtis Bran paint specialists. We also detailed and manufactured the furniture and signage throughout chambers.

Quadrant Chambers

8 New Square

Wilberforce Chambers

Bere:architects was commissioned to transform the reception area of this leading barristers’ chambers in Lincoln’s Inn, one of numerous chambers in the historic Inns of Court that we have sensitively upgraded over a period of ten years.

Pages

Subscribe to RSS - Completed