Larkinglass stud & racing stables

Next Flagship Storefront, Oxford Street

A facade designed in 1997 for the Oxford Street flagship store of the Next brand. This was the first double-height shop facade on Oxford Street and the project was followed by a commission to design a double-height shopfront for Sports Division, another leading retailer on Oxford Street at the time. This also led to design work for Thierry Mugler and an introduction to the wonderful world of Paris craft workshops, or Ateliers, with a proud history of fantastic skills derived through long craft apprenticeships. 

Gloucester Viewing Canopy

A competition-winning viewing canopy in Gloucester’s Eastgate street which improves the public presence of the city’s oldest surviving Roman and medieval ruins by providing a place to contemplate the archaeological remains. The design features a reflecting wall which allows people a better view of what lies beneath. Councillor Martyn White, who holds the cabinet on the city council said “this is a very exciting concept and will transform the presentation of the monument and the appearance of the street with an extremely attractive means of displaying historic remains”.

Bewdley Street low energy retrofit

This whole house, energy-saving refurbishment of a compact historic Islington house included the replacement of the roof with a highly insulted thermal bridge free structure, a new extension and a highly insulated basement opening out to a sunken garden terrace. The existing windows were refurbished with draught seals and new triple glazed windows were installed to the rear of the property. 60% of the hot water for the house is provided by a 2m2 solar thermal panel.

Windsor Farm towards passivhaus

This new-build rural house near Windsor was designed as a passivhaus and in 2006 was destined to be the UK’s first certified passivhaus building.

Crouch End low energy retrofit

This low energy retrofit to a family house in Haringey incorporates some passivhaus-inspired fabric improvements to reduce the primary energy demands of the house by 42%. The works included installing 90mm of external insulation and render to the rear and side walls of the house, upgrading existing windows by installing double glazed units into the traditional sash windows, installing new triple glazed side doors and local heat recovery ventilation units to the bathrooms.

Brent 2 low energy retrofit

The retrofit of a detached family house in Brent aimed to dramatically reduce the energy demand of the house. The project involved a new build rear extension built to the passivhaus standard with general internal space re-planning. Works to the building fabric to reduce heat losses include 100mm internal insulation to the sides and front of the house, 250mm insulation to existing suspended floors, 300mm insulation to the roof, new triple glazed windows to the side and rear and overhaul of all existing windows to the front elevation.

Brent 1 Low Energy Exemplar Retrofit

This energy-saving refurbishment has provided our client with the opportunity to achieve massive energy savings and comfort improvements. In 2011 we won a landmark planning appeal (see the full documentation below; including Brent's request for refusal to be upheld, Bere Architects' and David Atwell's request for refusal to be overturned and the attached decision letter which overturned the refusal and supported the arguments of Bere Architects and David Atwell). So we gained planning approval for our proposed energy-saving external insulation on the rear and side walls of the house.

Grove Road 'Retrofit for the Future' Prototype

Funded by the Technology Strategy Board, and carried out in collaboration with Houslow Homes, this social housing retrofit by bere:architects makes use of external insulation, new passivhaus triple glazed windows, and heat recovery ventilation which transformed the comfort of the elderly occupants, providing them with a warm house, free of drafts, and a continuous supply of passively pre-warmed, clean, filtered fresh air.

Passfield Drive 'Retrofit for the Future' Prototype

Funded by the Technology Strategy Board and implemented in collaboration with Southern Housing, the aim of this social housing retrofit by bere:architects, was to show that deep-energy cuts are possible with social housing stock. We aimed to show how improved thermal comfort, reduced energy bills and lower CO2 emissions are possible for millions of people in existing houses. This building in London uses external thermal insulation, passivhaus triple glazing and excellent draught proofing.


Subscribe to RSS - Completed