Completed

Mayville Community Centre, Passivhaus Retrofit - 85% savings

Full Passivhaus Certification: 14th December 2011

The Mayville Community Centre is the first certified Passivhaus non-domestic retrofit in the UK. It was built for just 3% more than if it had simply been built to meet standard building regulations, yet it has achieved 95% energy savings over its first winter of operation.

Ladbroke Square

This large family house in Notting Hill has been completely refurbished and extended to create rooms that are elegant, comfortable and calm. Our work is inspired by the under-stated elegance of Scandinavian modernism. All details are carefully worked through to give lasting pleasure to the occupants. We have aimed for perfection in every detail from the size and location of a shadow gap to the polished stainless steel fixings for the leather staircase handrail. Natural materials predominate in all our work. Gentle colours and daylight bathe sculpted forms.

Theatre Designer's Clerkenwell Loft

Bere:architects completely remodelled this Clerkenwell loft for a famous theatre designer as a calm and comfortable retreat from the pressures of a hectic professional life. Bespoke furniture and fittings were made from natural materials including limed oak, saddle leather and steel. The work is inspired by a love of Scandinavian modernism, which together with nature and art, are constant inspirations in our work, including our low energy passivhaus work.

Thomas More Chambers

This law chambers in Lincoln’s Inn Fields wanted a beautiful but economical refurbishment of a badly neglected historic building. We managed the total refurbishment of the building and developed the colour scheme with Curtis Bran paint specialists. We also detailed and manufactured the furniture and signage throughout chambers.

Theatre Designer's Studio

Bere:architects turned a derelict warehouse space into contemporary design studios. The spatial grid is defined by the historic structural brickwork piers that define the space. Bespoke furniture and fittings were designed and crafted for the project and the materials palette was influenced by the desire to hand craft every element. While we value industrial manufacturing where it brings low cost results, we also believe in the importance of nurturing local craftsmanship, maintaining skills and providing vocational opportunities for young people with an interest in making things.

Wilberforce Chambers

Bere:architects was commissioned to transform the reception area of this leading barristers’ chambers in Lincoln’s Inn, one of numerous chambers in the historic Inns of Court that we have sensitively upgraded over a period of ten years.

Tower Gateway DLR

Our redesign of the Mansell Street entrance of Tower Gateway station in east London regenerated its facilities and reduced crime and antisocial behaviour. The site, formerly a derelict piece of land between a bust road, a multi-storey car park and an elevated railway line, was heavily used by the public despite the risk of crime. The redesign improved the lighting, signage and street-level paving, removed hidden corners and introduced new wall surfaces discouraging vandalism. The result is an infinitely better public environment that is safe as well as aesthetically pleasing.

Sylvanus House

A compact tree-top house situated on a sloping site in Highgate Cemetery is surrounded by a nature reserve and a tree-lined lane. The house takes its form from the sloping site. A gently twisting structure, the house opens up towards the winter sun. An overhanging roof canopy controls the summer heat gain. From the top floor terrace a magical, shimmering panorama of London can be seen at night through a veil of trees.

Stanley Crescent

Years of neglect and extensive dry rot had caused major damage to one of the largest and finest Grade II listed houses in Notting Hill in West London. The French classical interiors had been divided into flats, and in returning the building to a single double-fronted house, bere:architects recreated the splendour of the original interiors, demonstrating a real empathy for historic buildings. Designed for a distinguished Notting Hill family, the interiors are historically correct where appropriate.

Quadrant Chambers

Pages

Subscribe to RSS - Completed