Brent 2 low energy retrofit

Typology: 
Retrofit
Status: 
Completed
2012
passivhaus-passivehouse-retrofit-domestic-residential-brent

The retrofit of a detached family house in Brent aimed to dramatically reduce the energy demand of the house. The project involved a new build rear extension built to the passivhaus standard with general internal space re-planning. Works to the building fabric to reduce heat losses include 100mm internal insulation to the sides and front of the house, 250mm insulation to existing suspended floors, 300mm insulation to the roof, new triple glazed windows to the side and rear and overhaul of all existing windows to the front elevation. The project also includes solar thermal hot water heating, an intensive green meadow flower roof and rainwater harvesting for internal WC usage.

The project originally sought to achieve 70-80% energy savings however due to the planning application being declined on the grounds that external insulation to the sides and rear of the house is not appropriate within a conservation area; the possible energy savings have been reduced.