Non-Residential

65 Exmouth Market - Low Energy + Passivhaus techniques

This 5-storey low energy mixed-use development was designed in 2007 - 2008, as we were developing our Passive House approach and completed in 2014 after it was put on hold during the economic recession of the intervening years.

It is part facade-retention, but the Exmouth Market elevation consists of new, traditionally bonded London stock brickwork with a gritty, wire-brushed lime mortar. The two-storey penthouse at the top of the development is clad in zinc. The high quality facades contribute strongly to the enhancement of the public realm.

Larkinglass stud & racing stables

Next Flagship Storefront, Oxford Street

A facade designed in 1997 for the Oxford Street flagship store of the Next brand. This was the first double-height shop facade on Oxford Street and the project was followed by a commission to design a double-height shopfront for Sports Division, another leading retailer on Oxford Street at the time. This also led to design work for Thierry Mugler and an introduction to the wonderful world of Paris craft workshops, or Ateliers, with a proud history of fantastic skills derived through long craft apprenticeships. 

Lound Hall Nursing Home passivhaus

When completed Lound Hall will be the UK’s first Passivhaus nursing home, with a core focus on fresh air ventilation, comfort and healthy living conditions. The new extension at Lound Hall is in response to unprecedented demand for places as a result of Lound Hall’s focus on high quality traditional nursing care, as well as the changing national demographics.  The scheme will add an additional seventeen bed places, including a ten bed Dementia Unit.

Exmouth Market low energy / passivhaus

 

The scheme at the end of Exmouth Market is a mixed use façade retention development, incorporating a new Passivhaus roof top extension. The scheme is intended to revitalise the north end of the historic Exmouth Market in Clerkenwell, London, and is due to start on site in January 2012.

The scheme extends the brickwork façade of the corner site, but replaces the dilapidated single-storey infill buildings with two new commercial units on the ground floor (108m2) and five residential apartments above (308m2).

Mayville Community Centre, Passivhaus Retrofit - 85% savings

Full Passivhaus Certification: 14th December 2011

The Mayville Community Centre is the first certified Passivhaus non-domestic retrofit in the UK. It was built for just 3% more than if it had simply been built to meet standard building regulations, yet it has achieved 95% energy savings over its first winter of operation.

Pizza Express flagship

bere:architects were commissioned by Cantos Architects to design the facades of the Barbican Pizza Express restaurant at the Barbican in the City of London. The design divided the restaurant into two self-contained units facing each other on each side of a public walkway. Bere:architects developed a new stacked-glass structural column design to support the glass walls that enclose the restaurant dining areas.

Subscribe to RSS - Non-Residential