Urban & transport

London Bridge Staircase

The new London Bridge Staircase is part of the City of London's Riverside Walk Enhancement Strategy which seeks to create an enhanced, better connected and more vibrant route along the north bank of the Thames.

Savoy Pier

In October 2012, our scheme for the new Savoy Pier was awarded planning permission.

London Bridge Staircase

A new public staircase with intricately designed curved bowstring truss metal screens overhanging the north bank of the river at London Bridge, has been designed by bere:architects for the City of London in collaboration with Capita Bobrowski and Littlehampton Welding. Final stakeholder negotiations are underway with construction due to start in 2012.

Gloucester Viewing Canopy

A competition-winning viewing canopy in Gloucester’s Eastgate street which improves the public presence of the city’s oldest surviving Roman and medieval ruins by providing a place to contemplate the archaeological remains. The design features a reflecting wall which allows people a better view of what lies beneath. Councillor Martyn White, who holds the cabinet on the city council said “this is a very exciting concept and will transform the presentation of the monument and the appearance of the street with an extremely attractive means of displaying historic remains”.

Tower Gateway DLR

Our redesign of the Mansell Street entrance of Tower Gateway station in east London regenerated its facilities and reduced crime and antisocial behaviour. The site, formerly a derelict piece of land between a bust road, a multi-storey car park and an elevated railway line, was heavily used by the public despite the risk of crime. The redesign improved the lighting, signage and street-level paving, removed hidden corners and introduced new wall surfaces discouraging vandalism. The result is an infinitely better public environment that is safe as well as aesthetically pleasing.

Monument Pavilion

The City of  London‘s street scene programme involved restoration work to the Monument, pedestrianising the space around the Monument, create a new public garden on the Canoe House site and create a new pavilion which includes new automated public conveniences and staff facilities.

Tower Bridge Ticket Office

The renewal of visitor facilities for one of the City of London’s main tourist attractions was driven by a desire to create more attractive and better functioning facilities for staff and visitors alike. An important part of the solution is improved winter energy efficiency. We also devised a unique summer cooling system that utilises a reservoir of naturally cooled air found in the bascules of the bridge that contain a counter-balance system for elevating the bridge.

Shadwell DLR Station

Commissioned as part of a wider interchange project looking at improving links between the DLR and East London Line stations, the project consisted of major engineering works, spatial and technical reorganisation, improved wayfinding and security, and re-lighting and re-designing every aspect of the station. We also included measures to improve sustainability, such as the disposal of rainwater on site via a ground water soakaway, provision of retail space for local small businesses and a locally orientated public arts procurement programme.

 

DLR Cycle Parking Project

As part of a TFL strategy to promote cycling, bere:architects were commisioned to develop a cycle strategy for the Docklands Light Railway network. We produced a completely new, and award-winning design, for intricately detailed and solar-powered cycle shelters that was then rolled out across the entire DLR network. This two year project involved collaboraton with artists and the production of a detailed strategy for each and every station across the network.

Subscribe to RSS - Urban & transport